Jun 12, 2011

tutorial: background post title

selamat malam!!aihh..dah tido ke??
bukan baru lepas tgk PIALA FA??hahaa..
ok..,td ade tanya cmne MW buat background kat post title..
(sorry sebab tak dapat nak printscreen yg budak itu tanye..haha)
ok..
dgn baik hatinye...saya mengajar yuupp!!

1.design>> Edit Html 
2.(Tekan ctrl + F) then search code nih :

.post h3 { 

kalau takde,cari yg nih  .post h3 { 

but,kalau takde dua2 tu jugak..jgn risau,cari yg nih pulak h4 }

3.copy and paste kat bawah ni...

 border:0px dashed #cc99cc; 

    text-align: center;

    margin:.5em 0 .5em;

    padding:0 0 4px;

    font-size:140%;

    font-weight:normal;

    line-height:1.2em;

    background:url(URL BACKGROUND);

    color:$titlecolor;

    }

**code atas ni korang paste di bawah code .post h3 {

or h4 }

kalau sesape yg yg cari guna kod .post h3 { korang copy paste kod kat bawah ni,

 border: 3px solid #C0C0C0; 
background: url(URL BACKGROUND); 

  • yg tulisan warna merah tu,korang gantikan dgn URL background yg korang suke..image background boley search dekat Photobucket Background yepp??
4. dah siap,preview dulu...then kalau takde problem..just click save!!

ADA FAHAMM??!

p/s: tutorial nih MW dah tak ingat kat link blog sape hentahh..