Sep 24, 2011

Hijau lah, Hitam lah, Hijau lah...

Hitam dan aksesori tak dapat dipisahkan ! kalau nak beli apa-apa mesti hitam jadi pilihan sebab warna ni boleh masuk dengan apa keadaan sekali pun kan..and yang penting,boleh cover badan korang yang "kurus" tu kan??hahaha!

so,kat sini bukan aku nak sembang tips pilih warna pakaian ke hape ke..atas tu melalut je tu ! sama lah dengan cerita aku,bella & fatin ni yehh..semuanya berpunca pada asalnya kami nak keluar makan je..but suddenly keluar idea yang diluar batasan..errkk!gaya macam tersasar sangat je..

boleh pulak beli T-shirt design kosong tuh !!hahaa..but before beli tu, dok gaduh nak warna hitam or hijau..ada rasa nak beli warna biru lah,merah lah...haihhh!!but lastly,ini yg terhasil..


yeaahh!!fyi,design baju itu dihasilkan sendiri oleh Bella yang di tengah tu ye ! design hadapan baju hanya nak menerangkan kami calon SPM yang tak sedar diri exam lagi berapa minit je lagi pun..heheee!!
cayalahh...boleh dok keluar makan lagi kan??
buat relax sudahh.trial baru habis je..~

maaf kalian,saya tidaklah sependek seperti gambar di atas..
tapi teknik gambar yang diambil dari atas menyebabkan aku kelihatan seperti sedemikian..terima kasih !
(dah pendek taknak ngaku..heheee!!)


design depan je nak tunjuk kami ni SPM candidates..tengok design belakang semua nak tunjuk gila bola..!Ramsey jugak jadi pilihan aku..auuuwww!!i loikkeeee...;)
7 menunjukkan bulan kelahiran aku ye..heheee!

warna hijau jugak jadi pilihan..ouhhheemmmggg!!tak expect langsung hokeyy...!!hahaa..saja nak hilangkan stress sekali sekala..cehhh!! iloikee gitu..ouhh,btw pic ni not mine la..from camera Bella tu..that's why ada amek sikit je gambar..hehee!!sekian~~

note : baru je habis tengok Hantu Bonceng..tu pun nak cite org lain dah khatam awal dah la..

With Love,
Wanda..;)

Sep 20, 2011

Syawal Pertama di Minggu Akhir Bulan Syawal

Selamat Hari Raya ! eh, raya lagi ke?it's ok lah..still bulan syawal kan?
sape yang dah sempurna puasa enam, alhamdulillah...dah raya pun korang kan..and nak ucap Selamat Hari Raya untuk bondaku yang tercinta..sebab dah raya pun harini lepas sempurna puasa enam. yeeaaahhh!! orang lain puasa enam awal-awal lagi mak aku baru nak raya puasa enam..ahahaa!btw,it's ok la mak aku buat puasa enam daripada anak dia yang sorang ni..erkk!

alaahhhaaii mak oii..kemain masak ye masak sakan 'raya pertama' ni..terkedu aku tengok makanan atas meja lepas balik sekolaha..alhamdulillah rezeki Tuhan..!;)


sorry guys if bahan-bahan mee kari ni sedikit sebanyak malaparkan korang ! hehee..sabarrr..ini baru sikit ! 
rupanya mak aku jemput kawan dia jugak datang makan..patut beriye..!



kak ina tembam !! thanks ye datang rumah saya..kemainn lagi hijau bajunye !;) first customer..hehee! alaahh..kawan mak je pun..
dah..nak 'tempek' gambar member aku je !! HAHAAA..(kejam !)


ouhh Mummy Panda !! bagi la jemputan jamuan makan mana pun, kawan pertama aku yang akan sampai dulu mesti muka dia..ibarat makanan itu hanya dia yang punya!! huaahhhuuaahhuaa...ampun yahh panda !!
i loikee gitu..masuk rumah aku terus kenal kak ina tembam tu ye..


shikin !! you are the lencun one..woowww! sanggup datang kan hujan-hujan naik motor..sampai2 basah je whole body..ahahaa!!ape pun, terbaekk lahh kau makan..macam dah tak ingat kau sekarang dekat dunia !
hahaaa!


thanks both of you...and pasal resipi biskut sarang semut tu,insyaallah nanti aku ada masa,aku kasi kat korang try2 biasakan diri dengan resipi biskut tu ye..ahahaaa!!

fyi,petang tadi tak ramai datang,sebab hujan lebat yang melanda..huhuu!!tapi malam lain jadinye..,ramai pulak kawan mak aku datang..kawan aku pun ada datang..melantak mee kari mengalahkan orang kebuluran dekat Somalia..haihhh!!korang..korang...

thank you to 10-15 orang yang datang malam tadi..hentahhlahh tak pasti berapa..!
mood bergambor malam2 takde..hehehe!!

Sep 19, 2011

Entri Jelas Tentang Status di Facebook

Situasi 1 ( ayat first bila someone stalk fb,twitter,octove or etc. sorang girl yg tak bertudung nih..)
"Ehh...si cewek ni tak pakai tudung, gila huduss gaya ! nih kompem solat tak penuh, puasa tak penuh, hentah2x mandi wajib pun tak sah rambut macam mandi air karat !!"

(ok lah rambut karat daripada kena air loji kumbahan watt?)

Situasi 2 (bila nampak perempuan freehair lalu depan mata..)
"Gila ahh pompuan tu ! dah macam kafir je gaya..ingat ni Amarikaa??tudung pun hilang ! mak tak ajar kot kecik dulu.."

(agak-agak derr nak main nama mak pulak...!)

agak-agak korang selalu or pernah tak dengar orang yang cakap-cakap macam ni bila jumpa perempuan freehair??mesti ada kan??and majority, diorang yang suka 'menghukum' perempuan freehair ni mostly hanya lihat pada luaran seseorang perempuan tu saja..ada diorang selidik, bedah, kaji, buat experiment hati budi seseorang perempuan freehair tu? bila wan keluarkan pendapat wan di akaun fesbuk semalam, macam2 persepsi wan dapat daripada diorang..yess !! people was born to give their own's perception..I never put a blame on them even some of them put a blame on me..i don't care ! ;)

klik untuk tumbesaran !

first,apa yang aku nak tegakkan..DOSA MENUNJUK AURAT LEBIH BESAR DARIPADA DOSA MELIHAT AURAT !
and itu dah pasti sebab perkara WAJIB yang Allah perintahkan untuk hamba-Nya yang muslimin dan muslimah dan kadar menutup aurat pun dah dijelaskan dalam perintah-Nya..

tapi, merujuk kepada aurat seseorang wanita, bila ada perempuan tak bertudung, perlu ke nak menghukum diorang dengan kata-kata nista?seolah-olah mereka ni 'buruk' dari segala aspek pada diri diorang..

perempuan yang bertudung. Alhamdulillah mereka mengikut hukum Allah..tapi macam mana dengan mereka yang bertudung, tapi..:-
1) tak ada rasa malu
2) berzina..sedar2x dah tinggal seminggu je lagi nak meletup badan tu macam mane? banyak juga kelebihan bertudung labuh ni kan..perut memboyot pun orang tak sedar..
3) mengumpat,memfitnah and macam2 lagi, dah jadi 'HOBI' bagi sesetengah perempuan bertudung ! bukan ke Dosa Memfitnah Lebih Besar Daripada Dosa Menbunuh? Maaf jika tersalah fakta tapi berdasarkan pengetahuan aku..
4) depan khalayak, tak pernah menjaga adab..jerit terpekik terlolong macam kena rasuk Hantu Susu...;)
5) solat lima waktu belum tentu dijaga dengan sempurna
6) tahu suruhan dan larangan Allah, tapi macam mana kalau dia yang MURTAD?
---->bukan ke lagi buruk dipandang orang?jika luar dah bagus tapi dalam tak seperti yang diharapkan?wallahualam..

perempuan yang tak bertudung, memang diakui mereka ni masih belum mengikut perintah Allah, mungkin dalam proses untuk ke arah bertudung itu tapi memerlukan masa mungkin ? tapi...:-
1) mereka tahu erti malu, hormat dengan orang sekeliling..
2) menjaga tutur kata..sentiasa menjaga hati dan perasaan orang lain..
3) menjaga solat lima waktu sebab sedar Solat Merupakan Tiang Agama..tanpa 'tiang' tak mungkin iman kita akan kukuh sekukuh konkrit..!
4) berbudi bahasa
---->bukan ke lagi manis dipandang?biar apa orang nak kata terhadap mereka 'without hijab' tapi jangan senang nak menghukum melalui luaran..kadangkala mereka ini lebih tahu banyak tentang agama berbanding kita yang mengikut perintah Allah..

kat sini, aku bukan nak cakap semua ! ada je perempuan yang bertudung cantik luar & cantik dalam..penuh dengan pengetahuan agama.it's just depend to how someone handle their 'IMAN'...and for those yang tak berhijab tu, itu maybe hak masing-masing..tak salah menegur ke arah kebaikan. Kalau tak bertudung, luar pun dah bagi bayangan yang buruk and dalam pun busuk, tak jadi jugak..aku yang menaip entri sempurna or tak sempurna ni pun tak perfect ! nama pun MANUSIA  ! 


Aku tak menyebelah pihak perempuan bertudung, tak juga menyebelah pihak perempuan yang tak bertudung..aku sekadar beri pendapat sendiri tentang perkara ni. memandangkan banyak sangat perkara ni berlaku kat persekitaran kita sekarang ni..apa yang aku tulis ni pun berdasarkan pengalaman aku sendiri berhadapan dengan situasi ini sendiri.


JANGAN 'MENGHUKUM' SESEORANG DENGAN MELIHAT LUARAN & JANGAN 'MEMUJI' SESEORANG DENGAN MELIHAT LUARAN SAHAJA...HATI MEREKA SIAPA YANG TAHU??ITU SEMUA HAK ALLAH UNTUK MENENTUKAN BAIK BURUK SESEORANG HAMBA-NYA

---->harap-harap faham dengan apa yang cuba aku sampaikan melalui pandangan aku sendiri..but if ada yang nak marah or nak kata apa pun, aku tak kisah sebab hak individu masing-masing lain caranya..;)

Sep 18, 2011

lagi lagi makan !

adooiiii..!!penat makk...!ok,cuti Hari Malaysia semua pakat nak balik rumah..hee~apa la korang ni,dasar homesick !! ngehh..ngehh..ngehh..!! kakak aku pun tak terkecuali ye..!(ampun ye kak ngutuk sat !)hehee

alang-alang ramai dekat rumah, sekali sekala hilangkan rasa bosan pergi menternak segala jenis lemak dekat restoran restoran berdekatan..banyak yang dekat tapi Restoran Banjaran Bintang juga jadi pilihan..chicken chop mabelesss ouhh tapi sayangnya aku tak makan chicken chop pun. dah muak pulak dengan ayam nih..haiihhh!!

muka bosann kan??
niat dihati taknak letak gambar pun...tapi nak letak lah satu kan..gambar dengan kakak ! cehhh..gaya macam kakak kau duduk obethesea je..huahhuahhuaa!!tapi serius wa cakapp..service die memang kena kesabaran tahap melampau maksima ma..!!haihh..nasib baik aku ni kira masih baik lagii boleh bersabar..hahaha!!tapi..lambat service pun diorang pandai amik hati ye..makanan aku boleh kasi 200/50 punya rate ouhh..hee~ memang sodappp!!ahhaahaa..

cuma sementara nak tunggu makanan tu, perut kembonggg dengan ayorr je le.nasib baik belum sampai tahap butang seluar aku tercabut sebab perut yang membuncit tuhh..hihiii!!apapunn...Restoran Banjaran Bintang terbaeekkkkk wokkkk!!!wa caya sama lu lahh..;)

note : esok ada lagi jemputan jamuan raya yekk..bila nak habis sudahh..haihh! rasanya HOTSENTAAPPP pulak dapat undangan ke jamuan raya nihh..errkkk!!*perasan..sila abaikan!

Sep 16, 2011

Segmen XX-TRA Followers

ouhh..dah lama tak aktif join segmen menyegmen dekat blog nih ! haihh..;)

nak join boleh KLIK SINI

just nak tag :-

Sep 15, 2011

Avril Lavigne - Wish You Were Here

hoiii !! hehee..sorry..! Assalamualaikum & Selamat Sejahtera semua !! eheemm..ehemm..berdirinya saya disini pada peteng ini adalah untuk membebel dan menjawab persoalan sesetengah blogwalkers yang bertanyakan soalan tentang lagu di blog saya yang baru ditukar seminggu 3 hari kot rasanyaa..!!

macam apa sudah..mula-mula je formal then hampehh!! mentang-mentang malam ni ada perutusan Hari Malaysia drp PM kita nak formal-formal pulak..haihh!!

before tu,thanks to all visitors and blogwalkers yang menyinggah tinggalkan jejak or komen or wateva ! kalau tak balas tu jangan terasa pulak..dah pening komen mana satu nihh..perrggghhh!!ayat mintak pelempang sebijik je..*bajet #retiss...ni baru dipanggil blogger gila populariti tapi tak famess femess pun !! komen pun seciput+sejemput+secubit=0 komen..hahaa!!

DONE MENGUTUK DIRI SENDIRI !! 

tajuk lagu blog ni dah ada pun kat atas tu..kalau nak have fun pergi carik sendiri kat Pak Cik Google yg always menanti kedatangan pengunjungnye..!!ni segera punya version..

I can be tough, I can be strong
but with you, it's not like that at all
there's a girl that gives a shit
behind this wall, you just walk through it

and I remember all those crazy things you said
you left them running through my head
you're always there, you're everywhere
but right now I wish you're here

all those crazy things we did
didn't think about it, just went with it
you're always there, you're everywhere
but right now I wish you're here

c/o  Damn, damn, damn
what I'd do to have you here, here, here
I wish you were here
Damn, damn, damn
what I'd do to have you near, near, near
I wish you were here

I love the way you are
It's who I am, don't have to try hard
we always say, say it like it is
and the truth is that I really miss

c/o    all those crazy things you said
you left them running through my head
you're always there, you're everywhere
but right now I wish you're here

all those crazy things we did
didn't think about it, just went with it
you're always there, you're everywhere
but right now I wish you're here

No, I don't wanna let goI just wanna let you know
That I never wanna let go
Let go, Oh, Oh,

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go
Let go, Let go, Let go...

Avril Lavigne ni semakin howwtttt gitu !! 

ok..penat sudahh !!enjoy lah lagu ni okeyhh??

*With Love,
WANDA

Sep 5, 2011

the BEST epic ever had

harini semua dah busy dengan kerjaya masing-masing ye dok??sunyi sudah rumah tanpa kunjungan tetamu tetamu yang datang beraya..abang & kakak dah balik,saudara semua pun dah balik..haihhh!!

tapi dalam ramai-ramai tetamu yg datang rumah ritu..dok sibuk snip snap sana sini kan...ada satu gambar yang gila gila punya menarik perhatian aku sampai buat aku gelak sesorang macam orang gila sawan babi..tapi orang gila pun kalah kott..wheeww~

miss my niece & nephew tahu dok??gila funny sudah...

"berat nye man..!!"
ok..i loikee sangat2x gambar ni sebab kakaknye kemain heppy lagi muka dapat pegang adik...tapi kakak tu ganas,adik pun takut !!

MasyaAllah...mereka sangat2x lah comel macam teddy bear gebu gebu debab !! aauuuww..<3
gambar ni memang 200% spontan lahh...kakak tu baju dah ayu dah dengan baju kurung..tapi kalau keluar prangai sangat ganas !! hahahaa...

gila sayang anak sedara aku nih !!
-----> Anis Farhana & Aiman Hakim

Sep 1, 2011

aku sebagai penyelamat segala warna ! universal lah sangat..

Alhamdulillah...dah ada di rumah sudahh. selamat ! selamat ! selamat !
malam semalam lagi sampai, asal online je berduyun-duyun orang update entry beraya..amboiiii sakan nohh hampa !! kemain !! 

dah balik rumah ke belum?or ada yang beraya kat hospital sebab mercun??takda kott kann..hahaa!!

kolaborasi 4 beradik bersama bonda tercinta..
4 siblings only...
again from us..
mak & abang
officially from gadis ayu..jerrkk!!
YB Gerik yang tak rasmi..muaahhaaa!!adik..adik....dah besor kamu yekk??
the only...our love !! my mom lahh..
majoriti semua purple..cuma adik and kakak aku je out kejap !! nasib baik baju aku penyelamat dua-dua warna..universal lahh sangat!! terima kasih kat aku sikit hoii wahai family ku..muahahaaa!!

note: 1 syawal dah ada bad news anak saudara aku 5 bulan masuk hospital sebab kena air panas..haisshh!!risau..semoga Aufa cepat sembuh dan takde apa-apa yang buruk berlaku..