Oct 1, 2011

Manusia & Tohmahan

Hello readers ! hope semuanya sihat dan gembira..

Tohmahan..
hey manusia semua ! dalam hidup ni memang setiap manusia takkan terlepas daripada tohmahan..even sebaik mana pun seseorang tu, dia akan tetap mendapat tohmahan..sebab apa?

sebab manusia dilahirkan dengan bermacam-macam sifat,salah satu sifat yang wajib ada is HASAD DENGKI!
it's a FACT ok ! kalau manusia takde sifat ni,alhamdulillah hidup masing-masing bahagia menjalani kehidupan seharian..

cara seseorang menerima tohmahan tu berbeza setiap orang..let say someone tu BAIK BUDI PEKERTI, ada orang yang dengki dengan kebaikan tu..and ayat yg selalunya kita boleh dengar dr mulut 'kaki dengki' ni.."ouhh...dia tu buat-buat sopan sebab nak tarik perhatian lah tu..nak suruh orang kata dia baik lah tu kan?"

wahai pedengki, jangan mencaci sampai macam tu sekali,kebaikan tu hanya dia dan Tuhan(Allah) je yang tahu..kalau kebaikan dia tu dibuat-buat..wallahualam..kalau kebaikan dia tu semula jadi..jangan dipertikaikan..apa yang baik pada diri dia tu jadikan lah contoh..

let say someone tu AGAK MENJENGKELKAN,ayat korang wajiblah macam ni kan.."omgg!aku tak sanggup si minah/polan tu menggedik bukan main sakan..entah hape-hape je la dia tu hegeh sana hegeh sini..."

hello guys !! stop saying like that stupid thing ok?korang mengata macam tu, korang sedar tak apa yang korang mengata tu?sifat korang yang suka melemparkan tohmahan tu,dah habis bagus??jangan nak buruk sifat sangat la..yang buruk pada dia,JANGAN dijadikan contoh..kan simple !! tak perlu mengata..kalau org tu tau korang mengata,tak ke susah nanti,dia mengata korang,korang marah pulak kan?macam tu lah masing-masing rasa..

macam-macam lah tohmahan..dengki dgn kesenangan org lain,dengki dgn kejayaan org lain,suka tengok kesusahan org lain..ouhh!!too many !!

cnclusion is,
JANGAN TENGOK ORANG TAK BAGUS KALAU DIRI SENDIRI TAK BAGUS..
bye!

1 comment:

Ku Azhar said...

sabo je la T_T hehehe