Apr 11, 2012

Karnival Pendidikan MARA 2012

Hello readers & followers..

By the way,aku sangat gembira macam baru je lepas beranak anak yang pertama ! hahaa..ada aku kesah korang nak cakap aku gila ? tak sikit ponn..... sebab ape aku happy ? rahsia la !

ni haa..aku nak cerita jugak pasal Karnival Pendidikan MARA 2012 hari Sabtu lepas..apa? biarlahh dah lambat pun kan event ni baru 3 hari berlalu je pun..hihii..so,korang dengar lah aku nak membebel ni kan ? lantak lah korang sakit mata nak baca pun ! 

eheemm...!
karnival yang berlangsung selama dua hari di Stadium Indera Mulia Ipoh ni diadakan bagi memudahkan pelajar lepasan SPM membuat pilihan yang tepat berdasarkan keputusan peperiksaan yg telah dicapai & melalui minat seseorang itu dalam sesuatu bidang supaya pelajar tidak tersasar jauh daripada apa yang diminati..
sebanyak 49 buah booth kolej serta universiti yg hadir di karnival tersebut..antaranya KUIS,KPTM,KLMU,Taylor's University,IKM,TIC(Taj International College),ALLIANZE UNIVERSITY COLLEGE of Medical Sciences,ITP and etc..memang pening kalau tengok setiap booth yg nak lariskan institusi  masing2 kan..macam-macam lah ayat kata pensyarah yg berpengetahuan tinggi lah,lengkap dengan kemudahan lahh..kedudukan strategik..lagi apa lagi ??
but for me..semuanya sama ! ikut lah rajin or malas someone tu nak belajar kan?

selain tu,ada booth-booth yg menerangkan about pinjaman,biasiswa and etc..semua tu diterangkan oleh pegawai-pegawai MARA yg ditugaskan di bahagian yg berkenaan..nak tanya apa-apa,tanya je lah ! dua hari tu beb..mau kering tekak diorang nak bertugas bagi penjelasan yg sama..haiyyaaa !!

di kesempatan itu jugak la aku pergi usha-usha setiap tempat yg ada..yelah,dah ada cousin yg kerja dkt MARA pun turun kat karnival tu,sambil2 ikut dia boleh aku amek peluang yg ada...aku jalan2 teliti setiap booth IPT and cuba dengar apa yg diorang terangkan..tangan aku pun laju je tarik pamplet yg diorang sediakan..hihii ! my sister menjadi mangsa dalam aktiviti ini..yehhaaa!!


ye,dah penat berjalan kami duduk di kerusi2 yang ada..sambil aku belek-belek setiap pamplet dr universiti yg ada,kakak aku gila nak snap pic..btw,aku bajet je tu x nk snap..hahahaa !! dia pun dok promote kolej dia kat aku..btw,aku x nak lah ikut kolej yg sama dgn siblings kan ?? hihii..tapi tak salah nak tahu course apa yg ada dekat kolej dia..:)


warna kuning tu..sticker yg ditampal dkt baju pengunjung yg datang melawat ke karnival itu ye..dekat pintu masuk lg diorang dah menempek nye dgn 'rakus' di baju ku..ouhh tidakk !! tp takpe,itu maknanye aku salah seorang pelawat yg mengunjungi karnival itu..^_^


antara hasilnya...and rasa macam dah jumpa apa yang aku minat..tapi aku kena fikir dengan sebaik mungkin lagi supaya aku tak 'tersesat'..hihii..


maybe ini ?? btw, tunggu dan lihat..semua terletak di tangan-Nya..kita hanya merancang,tapi DIA yang menentukan yang terbaik ! :)

so,semuanya berjalan dengan lancar..aku just pergi hari Sabtu tu je sebab waktu yg selebihnya aku luangkan masa bersama yang tersayang laa..~ 

penat sampai tertido..

hariku dipenuhi dengan telatah anak saudara ku yg comel,manja,nakal & melucukan..rindu la pulak dengan diorang ni kan..~hurmmm..

1 comment:

Mk Syahir said...

haii..nice entry..salam perkenalan dari 342 =p